Povestea EMOȚIONANTĂ a patru frați din Dorohoi rămași singuri pe lume: Tatăl a murit de cancer, iar mama nu s-a mai întors de la muncă în Italia

Andrei Strugariu provine dintr-o familie cu patru copii și este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Grigore Ghica” din Dorohoi. Copiii locuiesc într-o casă sărăcăcioasă, pe jumătate dărăpănată de la marginea Dorohoiului. 


Potrivit Ziarului Evenimentul, Andrei Strugariu de 18 ani şi surorile lui de 11, 13 respectiv 16 ani au rămas singuri pe lume după ce mama lor a plecat să muncească în Italia acum şase ani şi a renunţat să-i mai caute. 

În tot acest timp, copiii au fost crescuţi şi îngrijiţi de tatăl lor dintr-o pensie de 700 de lei şi o indemnizaţie de handicap de 200 lei. În urmă cu doi ani, bărbatul a fost depistat cu cancer la nivelul esofagului şi a fost operat, dar situaţia lui s-a degradat constant şi ireversibil.

Copiii cei mari au preluat încetul cu încetul toate atribuţiile tatălui: curăţenie, spălat, gătit şi au fost nevoiţi să se împartă între treburile domestice şi şcoală. Veniturile casei, care oricum erau mici, s-au redus, o parte din bani îndreptându-se spre nevoile medicale ale tatălui. La sfârşitul lunii trecute, tatăl lui Andrei s-a stins, iar băiatul a devenit fratele major şi responsabil de destinul a trei surori. 

Andrei a avut rezultate bune la şcoală

Deşi situaţia lui era foarte grea, Andrei nu a făcut rabat de la calitatea actului de educaţie. Mereu a avut note mari şi niciodată nu a încercat să se scuze că nu a învăţat. Înainte de Paşte, conştient fiind că tatăl său este pe moarte şi îngrijorat pentru soarta fraţilor săi, a venit la şcoală cu intenţia de a se retrage. 

„L-am convins că renunţarea la şcoală ar fi o mişcare greşită pentru viitorul lui, mai ales în ultimul semestru din clasa a XII-a”, spune Cristina Bucşă, profesor consilier psihopedagogic la Colegiul Naţional „Grigore Ghica” Dorohoi.

Şi ca drept dovadă, Andrei a absolvit clasa a XII-a cu media 9,20. Nu a participat la festivitatea elevilor de clasa a XII-a şi nici la banchet pentru că nu a avut bani. Observându-i hainele şi rechizitele sărăcăcioase, cadrele didactice au organizat diverse acţiuni de strângere de fonduri pentru el şi din banii strânşi, Andrei a reuşit să pună deoparte pentru facultate în jur de 1.200 de lei, bani pe care i-a cheltuit ulterior pe tomograful tatălui său şi înmormântare.

Cazul a ajuns şi în atenţia Primăriei, iar în urma discuţiilor avute cu Serviciul de Asistenţă Socială Dorohoi s-a decis ca minorii să fie preluaţi de către o mătuşă în regim de asistenţă maternală. „În aceste condiţii, primordial, considerăm noi, în acest moment este găsirea unei persoane binevoitoare care să-l susţină financiar pe Andrei până la terminarea studiilor. Îşi doreşte să dea la Facultatea de Litere din Iaşi şi suntem convinşi că va reuşi”, a adăugat Cristina Bucşă.

„Între timp s-a alăturat cauzei noastre şi Asociaţia Învăţătorilor din Judeţul Botoşani, care în cadrul spectacolelor umanitare pe care le derulează a lansat şi o urnă mobilă pentru cazul lui Andrei”, a mai spus Cristina Bucşă, profesor consilier psihopedagogic şi membru fondator al Asociaţiei Învăţătorilor din Judeţul Botoşani.

 

loading...
Ancheta săptămânii
Consilierii locali liberali cu averile scoase la vedere: De la apartamente & case din Dorohoi și până în Iași și tinerețe... haine grele
Reportaj
"Ce roșu era cerul": O dorohoiancă cu aproape un secol de viață le face cinste eroilor prin poveștile sale - FOTO
ziare.org
ziare
Sondaj
Sunteţi mulţumit de cum arată municipiul Dorohoi?
   
   
   
   
   
Newsletter
Editorial
Dorohoiului capătă voce în urbea interlopului şi-a patronului analfabet
Poza Zilei