Minorele care rămân gravide la Botoșani ajung să stârnească adevărate scandaluri: De rușine fetele nu cer niciun fel de ajutor

O tânără de doar 16 ani din județul Botoșani, a rămas însărcinată deși, din punct de vedere medical, aceasta era încă virgină. Fata a ținut sarcina secretă până când a fost imposibil să o mai ascundă de ochii celorlalți.


Potrivit ziarului Botoșăneanul, în situația fetei dintr-o comună aflată în vecinătatea municipiului Dorohoi, s-au aflat alte peste o sută de fete din județ, cu vârsta de până la cel mult 17 ani, care au decis să ducă sarcina mai departe. Toate au și reușit, ieșind din Maternitatea din Botoșani cu titlul de „mamă”.

Totuși, la fel de multe fete nu își doresc o sarcină, însă se aleg cu una în mod involuntar, „din ignoranță, din rușine, nu s-au informat la timp și s-au trezit prea târziu cu sarcina, astfel încât s-a produs o naștere la adolescentă, care din start este o sarcină cu risc”, potrivit medicului Corneliu Saradan, din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani.

Majoritatea fetelor sunt crescute în mediul rural și au parte de o educație precară, asta deși Compartimentul de Promovare a Sănătății din cadrul DSP organizează ore de educație sexuală ori de câte ori este solicitat, în școli gimnaziale și licee. Elevii învață lucruri elementare despre organele sexuale, în timp ce fetele află cum pot fi evitate sarcinile nedorite și ce riscuri implică o viață sexuală timpurie.

Ba mai mult, elevii arată că sunt interesați de aceste lecții, dovadă stă înscrierea într-un număr foarte mare la concursul de educație sexuală aflat deja la a zecea ediție - peste 800 de elevi s-au înscris la etapa de anul trecut și au fost oferite peste 60 de diplome.

„Se înțelege poate greșit prin ora de educație sexuală, că le vorbim nu știu ce. Nu. Este vorba despre o explicare, cum apare o sarcină și ce trebuie făcut să nu apară. Până la urmă este decizia fiecărei persoane în parte, dar noi trebuie să punem accentul pe bolile cu transmitere sexuală, unele care sunt pentru toată viața. O fetiță începe viața sexuală înainte de căsătorie și poate să contacteze o asemenea infecție mult mai târziu”, a mai punctat medicul.

Totodată, acesta a precizat că un rol esențial îl are și școala, implicit educația primită în familie și că în scenariul cel mai fericit, elevii sunt bine informați cu privire la aspectele morale ale activității sexuale înainte de căsnicie.

„Este importantă și educația pe care o primesc la școală. Școala ar trebui să observe când o fetiță este puțin mai umflată în zona abdomenului, dar lucrurile acesta sunt ținute sub tăcere și în momentul în care sesizăm sarcina, este deja prea târziu”, a conchis doctorul.

 

7:51 pm Luni, 15 Iunie, 2015
Te-ar mai putea interesa si:  ScandalDSP BotosaniMame MinoreMinora GravidaCorneliu Saradan

Adauga un comentariu

Nume (necesar):
Email (nu va fi publicat) (necesar):
Website:
Completati caracterele din imagine in casuta alaturata
Cod de securitate:
loading...
Ancheta săptămânii
Consilierii locali liberali cu averile scoase la vedere: De la apartamente & case din Dorohoi și până în Iași și tinerețe... haine grele
Reportaj
"Ce roșu era cerul": O dorohoiancă cu aproape un secol de viață le face cinste eroilor prin poveștile sale - FOTO
ziare.org
ziare
Sondaj
Sunteţi mulţumit de cum arată municipiul Dorohoi?
   
   
   
   
   
Newsletter
Editorial
Dorohoiului capătă voce în urbea interlopului şi-a patronului analfabet
Poza Zilei