Managerul unui spital, revoltat la culme pe medicii care pleacă să îi vindece pe bolnavii din alte ţări

Cum cei mai mulţi medici tineri aleg calea străinătăţii, odată ce şi-au terminat anii de studiu alături de cei de rezidenţiat, spitalele rămân tot mai goale în ceea ce priveşte cadrele medicale, bolnavii care au nevoie de îngrijiri de specialitate întărind tot mai mult acest neajuns. Nici unitatea spitalicească de la Dorohoi nu este departe de acest adevăr, tocmai de aceea, şeful acestui spital şi-a spus câteva “of”-uri, cu privire la ce ar trebui sau c ear fi bine să facă tinerii medici, atunci când ies de pe băncile şcolii.


“Doctorii nu fug de Dorohoi, ei trebuie atraşi aici, iar cu puţină bunăvoinţă se pot face lucruri mari.”, este de părere managerul Spitalului Municipal Dorohoi, Stelian Gherasim, acesta specificând şi faptul că una dintre cele mai mari realizări ale sale în această funcţie de conducere a fost şi obţinerea aprobării pentru a scoate la concurs un post de medic nefrolog, pe viitor fiind vorba şi de înfiinţarea unui centru de dializă în cel de-al doilea municipiu al judeţului Botoşani.

Totuşi, pe de altă parte, ce îl nemulţumeşte pe manager e faptul că tot mai mulţi  medici, indiferent de unitatea spitalicească în care activează, aleg să plece din ţară şi să îşi practice meseria în afara graniţelor României, asta după ce au dedicat ani întregi studiului în cadrul unei instituţii de învăţământ superioară ce aparţine statului. Iar asta din cauză că, după cum spune Stelian Gherasim: “La noi vor începe să vină ucraineni, moldoveni, indieni şi după cum aţi văzut marea majoritate a medicilor pleacă în străinătate. Dar probabil că şi străinătatea se va umple de doctori şi studenţii vor face medicină în România”.

Una dintre cele mai mari probleme pe care Stelian Gherasim a adus-o în discuţie a fost responsabilitatea pe care medicii tineri o au faţă de statul român, căruia trebuie să îi întoarcă, într-un fel, “favoarea” unei şcolarizări bugetate.

“Nu e corect. Din acest punct de vedere, nu e corect să plece, iar eu dacă aş avea posibilitatea decizională nu le-aş da diploma de doctor. Să îşi achite datoria faţă de statul român, iar după aceea pot să plece. Pe de altă parte e problema de libera circulaţie dintre state, însă dacă tu ca viitor medic faci medicină la taxă, poţi să pleci când vrei, dar câtă vreme taxa de şcolarizare este plătită de statul român, trebuie să te achiţi faţă de statul român”, a conchis Stelian Gherasim.

(M.M.)

 

1:35 pm , 28 Iunie, 2015

Adauga un comentariu

Nume (necesar):
Email (nu va fi publicat) (necesar):
Website:
Completati caracterele din imagine in casuta alaturata
Cod de securitate:
loading...
Ancheta săptămânii
Consilierii locali liberali cu averile scoase la vedere: De la apartamente & case din Dorohoi și până în Iași și tinerețe... haine grele
Reportaj
"Ce roșu era cerul": O dorohoiancă cu aproape un secol de viață le face cinste eroilor prin poveștile sale - FOTO
ziare.org
ziare
Sondaj
Sunteţi mulţumit de cum arată municipiul Dorohoi?
   
   
   
   
   
Newsletter
Editorial
Dorohoiului capătă voce în urbea interlopului şi-a patronului analfabet
Poza Zilei