Gloria dorohoiană se macină în uitare: Au mai rămas doar "cioburile", siglele și paznicii ruinelor - FOTOGALERIE

Două foste fabrici dorohoiene, Stipo Dorohoi și IMUG zac astăzi în uitare, doar halele imense amintesc de epoca de aur a orașului, când mii de cetățeni își făceau intrarea la serviciu.


Stipo Dorohoi era, pe vremea comunismului, printre principalele companii producătoare de sticlă din țară și realiza importante comenzi, în special pentru export. Pe lângă Sticlă a funcționat și Porțelanul și mii de salariați lucrau în aceste unități. Lungul drum al privatizării Sticlei a eșuat, timp în care s-au acumulat datorii uriașe, oamenii și-au pierdut locul de muncă și în anul 2005, fabrica de sticlă s-a închis. 

Aceeași soartă a avut-o și Porțelanul. Azi, într-unul dintre locuri, doar doi paznici te atenționează că locul în care te afli e proprietate privată, cealaltă nu interesează pe nimeni. Fațada personalizată amintește de gloria anilor trecuți și faima pe care o aveau produsele de aici.

În aceeași zonă industrială astăzi funcționează câteva societăți, una de exploatat nisipurile silicioase, din care se obține un nisip fin necesar la sticlărie și ceramică, o fabrică de încălțăminte, una de filatură și alta de confecții. Nici drumul nu mai este ce era odată, acum e plini de gropi și ruine, doar noul proiect al municipalității de reabilitare a străzii poate oferi și altor investitori șansa de a veni la Dorohoi.

În partea opusă a orașului, tot într-o margine se află clădirile uriașe ale fostei Întreprinderi de Mașini şi Utilaj Greu (IMUG). Undeva aproape în câmp se înalță un schelet betonat, iar dacă este să înconjuri fabrica care e cât un cartier de locuințe, se poate observa și maișina paznicului, singurul autoturism din zonă.

Personalul de la firma de salubrizare, curăță și astăzi trotuarele, chiar dacă sunt șanse minime ca cineva să pășească pe acolo.

Cele două foste fabrici pot fi văzute de persoanele care călătoresc cu trenul pe ruta Dorohoi-Iași, de altfel nu doar în mic oraș moldav există ruine ale industriei comuniste, în țară sunt sute de clădiri părăsite care pentru unii oameni sunt amintiri nostalgice, pentru alții doar o pată pe obrazul noilor locații moderne.

Mihaela AMARINE

 

loading...
Ancheta săptămânii
Consilierii locali liberali cu averile scoase la vedere: De la apartamente & case din Dorohoi și până în Iași și tinerețe... haine grele
Reportaj
"Ce roșu era cerul": O dorohoiancă cu aproape un secol de viață le face cinste eroilor prin poveștile sale - FOTO
ziare.org
ziare
Sondaj
Sunteţi mulţumit de cum arată municipiul Dorohoi?
   
   
   
   
   
Newsletter
Editorial
Dorohoiului capătă voce în urbea interlopului şi-a patronului analfabet
Poza Zilei